Bålet

“Bålet” – En forestilling om ilden

Man hører dem komme. Musikken er den første budbringer – gamle og nye nordiske toner. Dernæst viser ildskæret sig. 4 kvinder bærer ilden frem i et fad, som svinger imellem dem. Skyggernes leg med kroppenes bevægelser og dans omkring ilden, vækker billeder om arketyper, smedearbejde, frigørelse fra stammen og industrialisering. Om den første rejse i menneskehedens evolutionshistorie som startede med ilden.

Foto: Franseska Mortensen
Vi har skabt en udendørs aftenforestilling med sanselige, poetiske, voldsomme, arketypiske billeder, der vækker forbindelsen til vores fysiske kraft og eksistens. Dans og musik i en sammentømret helhed med mørket og ilden som medspillere.

Den varer ca. 30 – 40  min.

Forestillingen er velegnet til mange slags kulturarrangementer, fx, kulturnætter, fejringer af særlige begivenheder og markeringer.

Foto: Franseska Mortensen

Bagom forestillingen:
Bålet er et resultat af Danseteatret NordenFra’s udforskningsarbejde om ild og mennesker.
Jo mere teknologiske vi bliver jo mere får vi behov for at mærke at vi er fysiske væsner der kan dufte, fryse, svede, le og græde.
Ilden vækker disse sansninger i os og den vækker vores forbindelse til urkraften. Overfor ilden er vi alle lige. Hvad enten du er direktør eller hjemløs vil der oftest brede sig en følelse af fællesskab når mennesker samles om ilden. Hvis du fryser vil du stille dig hen til bålet for at få varmen uanset hvor lidt du kender din bålfælle, og breder duften af bagt brød eller ristet kød sig til din sultne næse, så vil du søge hen mod ildstedet. Essen er, uanset om den er urgammel eller højteknologisk, fødestedet for transformation af jern, glas, mad, og menneskelig tro.
Og stadigvæk, som for tusinder af år siden, går vi rundt på en glødende ubegribelig ildkugle, der ind imellem bryder gennem jordskorpen og både skaber lande og lægger land øde. Ilden har altid været og er stadigvæk en af de stærkeste kræfter i menneskets eksistens. Både som livgivende og som ødelæggende kraft.

I et utal af myter fra hele verden tilhører ilden guderne. Menneskene enten stjæler den med frygtelige konsekvenser til følge, eller får den i gave med et særligt ansvar. Og når vi mestrer dette er ilden velsignet.
At passe ilden har altid været en særlig betroet opgave, som man skal gøre sig umage med.

Link til ildteaser:

Pris: 24.000 kr. inklusiv musikalsk parade efter aftale. og lyst
Forestillingen er refusionsgodkendt af Kunststyrelsen